Artist Statement

Olen taidegraafikko ja kuvataiteilija. Työskentelen usealla taidegrafiikan menetelmällä ja materiaaleilla, usein työstäen lopullisen teoksen installaation, taiteilijakirjan tai tilateoksen muotoon. Lähtökohtana kuvilleni on kuitenkin pääsääntöisesti jollakin matriisilla painettu kuva.

Suhtaudun uuden oppimiseen uteliaasti ja intohimoisesti. Itselle vieraamman tekniikan tai menetelmän olemuksen opettelu on usein kuin tutkimusmatka autiolle mantereelle ja onnenkantamoisen osuessa kohdalle, pääsen kartalla seuraavaan laaksoon. Matkalla tosin kohtaan vuorten kiipeämiset ja putoamisen pelon, mutta voitettuani itseni, saatan löytää vielä perille.

Käsityöläistaustallani tunnen, että vastaus etsimääni löytyy ahkeran harjoittelun, virheiden ja oivallusten kautta. Lopulta perille pääseminen on kuitenkin lähes merkityksetöntä. Tärkeimmäksi muuttuu matka ja tie, jonka on kulkenut. Maisemat, jotka on matkalla nähnyt, ja ystävät, jotka on kulkiessa kohdannut, niin ihmiset, kuin eläimetkin.

Kuvan tekeminen on minulle yksinkertaisuudessaan hengittämistä ja elinehto, tapa olla olemassa ja kohdata tämä ympäröivä maailma. Muuta en voi enää kuvitellakkaan.

Aiheeni nousevat usein luonnosta ja ovat vahvasti symbolisia. Kuvani ovat esittäviä taikka puoliabstrakteja. Taustalla kaikissa teemoissa on kuitenkin tarina, hetket ja kokemieni kohtaamisten herättämät ajatukset ja tunteet. Elämän kokonaisuus, aika ja kaiken hetkellisyys puhuttelevat minua. Yritän kuvillani saada kiinni näistä ohikiitävistä silmänräpäyksistä ja tallentaa tavallani jotain niiden ainutkertaisuudesta.

Installoin taidegrafiikkaa käyttäen erilaisia taidegrafiikan painomenetelmiä erilaisille painoalustoille, kuten kankaalle, paperille, metallille taikka puulle. Työstän taidegrafiikkalähtöisiä teoksia myös digitaaliseen animoituun tai videoituun muotoon. Näen että taidegrafiikan perinteisen esittämisen rinnalle on muodostumassa uusi tapa toteuttaa ja tulkita taidegrafiikkaa. Itse kuitenkin lähden myös siitä ajatuksesta, että perinteisten vuosisatojen, jopa tuhansien, aikana kehittyneet käsityömenetelmät puolustavat edelleen vahvasti paikkaansa ja ovat ehdottoman tärkeitä omassa erityislaatuisessa ilmaisussaan. Koen myös, että perinteisen taidegrafiikan esittäminen ja tuominen tämän päivän yleisölle vaatii myös uudenlaista lähestymistä ja eri tekniikoiden yhdistämistä tämän päivän ilmaisuun.

Petra Kallio, 2021